Nieuws

Communiceren met onze kinderen tijdens en na de scheiding.

Gelukkig weten tegenwoordig veel volwassenen dat een scheiding ook een heel ingrijpende verandering is in het leven van kinderen en jongeren. Ieder mens is anders, zo ook ieder kind. De manier waarop het kind op de scheiding reageert is afhankelijk van de leeftijd en het ontwikkelingsstadium van het kind. Daarnaast speelt het verloop van de scheiding, het conflictniveau en de omgang van de ouders met elkaar en met de kinderen een belangrijke rol. Ouders in scheiding zijn vaak al zo druk met hun eigen emoties en zorgen dat er vaak (onbewust) weinig tijd en energie overblijft voor de kinderen Gelukkig kom ik steeds vaker ouders tegen die zich heel bewust zijn van de gevolgen voor de kinderen.

Ze vertellen samen aan de kinderen dat ze niet meer bij elkaar willen wonen maar dat  ze wel heel veel van de kinderen houden en dat daar niets aan zal veranderen.

 Maar luisteren we als ouders ook naar onze kinderen?

Vaak krijg ik ook de vraag “hoe kunnen we onze kinderen helpen bij de scheiding?”.Wat kunnen we doen en misschien nog belangrijker wat moeten we niet doen.Het antwoord is eigenlijk heel simpel ;

Stel deze goede vraag aan de kinderen en luister”.

 Op een positieve manier praten met je kinderen over de scheiding en de veranderingen die de scheiding met zich meebrengt is moeilijk maar heel belangrijk voor kinderen om de scheiding te accepteren en verwerken.

Respecteer het als je kind niet wil praten en zeg dat ook tegen je kind.. Geef ook aan dat je het belangrijk vindt om er soms over te praten en dat je het een andere keer nog eens zult vragen. Praat een kind nooit over de scheiding of de gevolgen ervan betekent niet dat het allemaal wel goed gaat. Verwacht niet dat het in  één gesprek klaar is. Vaak komen er later weer nieuwe vragen waar kinderen zich zorgen over maken.

Geef je kind de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen en respecteer dat ook het kind een verlies moet verwerken. Het verlies van de gezinssituatie.. Vertel je kind dat het van beide ouders mag houden en nooit hoeft te kiezen.

Als een kind zelf een vraag stelt geef een eerlijk antwoord en neem de vraag van je kind serieus. Check bij je kind of je de vraag goed hebt begrepen? En vraag na je antwoord of het kind het begrijpt en of er nog meer vragen zijn die hij/zij nu zou willen stellen.

Vertel je kind dat het altijd vragen mag stellen. Zorg dat het voor je kind veilig voelt om met je over de scheiding te praten. Dit kan alleen als je kind weet dat je nooit negatief over de andere ouder praat. Als ouder ken je je kind het beste dus sluit aanbij het niveau en de belevingswereld van je kind. Ben altijd eerlijk in wat je zegt en wat je doet. Je hoeft een kind niet alles te vertellen maar speel geen toneel. Kinderen voelen dat het niet klopt en kunnen daar onzeker van worden

Als je kind met vragen (zorgen) komt over de financiën, het huis, waar papa / mama gaat wonen, vertel je aan het kind dat het zich daarover geen zorgen hoeft te maken omdat jullie als ouders dat samen goed gaan regelen. Geef altijd alleen antwoord over jezelf en beantwoord geen vragen over de andere ouder maar vertel het kind dat hij/zij dat zelf best aan de andere ouder mag vragen.

Luister echtnaar je kind als het wat vertelt. Accepteer dat wat het kind vertelt heel belangrijk is voor het kind ook al lijkt het in jouw ogen onbelangrijk of ben je het er niet mee eens. Zeker jonge kinderen vinden het vaak moeilijk om precies te vertellen wat ze bedoelen. Vraag aan je kind of je hem/haar goed begrijpt.

Kies iedere dag bewust een rustig moment waarin je echt alleen aandacht besteedt aan je kind. Ga samen met één van de kinderen iets ondernemen en daarna even wat drinken.

Even samen spelen of een boekje lezen voor het slapen bij de jongere kinderen Vaak is het dan makkelijker om  over gevoelens te praten of vragen te stellen. Er zijn hele mooie boeken speciaal voor kinderen en jongeren die met een scheiding te maken hebben.

*Voorleesboek voor de allerkleinste

“soms woon ik bij mama en soms woon ik bij papa”van Melanie Walsh

*(Voor)leesboek met een therapeutisch verhaal voor kinderen van ongeveer 3 tot 9 jaar

“Van alles twee”van Dr. Martine Delfos

*Doe- en leesboek voor kinderen van 9 tot 13 jaar

“ik hoor bij jullie allebei”van Riet Fiddelaers-Jaspers

*Persoonlijk boek speciaal voor jongeren

“Ouders uit elkaar, heb ik dat”van Lianne van Lith en Marjolijn van Dorp

Mediation Praktijk Uden heeft deze boeken ter inzage.

 
Wij werken volgens de richtlijnen van het RIVM.
Mediation Praktijk Uden is gespecialiseerd in het bemiddelen en begeleiden van familieconflicten, scheidingen en ouders die hebben besloten uit elkaar te gaan. Zeker als er kinderen zijn is dit meestal een hele moeilijke periode in het leven van alle betrokkenen. Tijdens de mediation helpen wij in het bespreekbaar maken van hun problemen, zorgen en wensen om van daaruit tot oplossingen te komen.
Wij begeleiden het maken van een uitgebreid ouderschapsplan, met duidelijke en concrete afspraken welke aansluiten bij de specifieke situatie van het gezin. Deze duidelijkheid maakt de kans op conflicten in de toekomst beduidend minder. Mediation praktijk Uden bemiddelt ook bij ex-partners die na verloop van tijd de regelingen willen aanpassen of vernieuwen.
Ook als je huwelijk of relatie is verbroken kun je ervoor kiezen goede ouders te zijn.

 

U kunt bellen voor meer informatie of of voor een gratis kennismakingsgesprek

06 – 51046643

Het ouderschapsplan ook belangrijk voor kortingen en toevoegingen